Knutselen

KnutselenKnutselen

Knutselen is voor veel kinderen maar ook volwassenen een favoriete bezigheid.

Het is een activiteit die bestaat uit het maken van decoratieve werken met diverse materialen en gereedschappen.

Kinderen leren vaak op jonge leeftijd knutselen. Knutselen is dan ook een veelgebruikte lesactiviteit op de kleuterschool. Kinderen beleven veel plezier aan de handelingen die ze uitvoeren. Het resultaat hierbij is minder belangrijk.

 

Het doel van knutselen

- Knutselen stimuleert de creatieve ontwikkeling van het kind. Het daagt uit tot waarnemen en denken; hoe zit iets in elkaar?, waar begin ik? en hoe ga ik verder?
- Knutselen vergroot de ruimtelijke oriëntatie; begrippen als op elkaar, er in steken, tegen elkaar, zijkanten, maar ook vormen en afmetingen spelen hierbij een rol.
- Door te knutselen worden de motorische vaardigheden getraind. Materialenkennis en technieken worden toegepast om veelsoortige materialen en vormen te verwerken.
- Door te knutselen wordt geleerd moeilijkheden aan te pakken, door te zetten, uit te proberen, vindingrijk te zijn.
- Samen knutselen bevordert onderlinge contacten met andere kinderen door samenwerken, materiaal delen en elkaar helpen.

 

Leren knutselen

KnutselenOm te kunnen knutselen zullen de nodige vaardigheden geleerd moeten worden. Denk hierbij aan knippen, plakken, vouwen, kleuren, prikken, etc. Ook zullen de eigenschappen van stoffen en materialen geleerd moeten worden (bijvoorbeeld wat te knippen is en wat niet).
Kinderen zullen met diverse gereedschappen in aanraking komen zoals een schaar en lijm.

Toezicht van een volwassene tijdens het knutselen is dan ook aan te bevelen.

 

Knutseltechnieken oefenen

Het oefenen met knutselen kan het beste gedaan worden door eerst te beginnen met het maken van eenvoudige knutselopdrachten. Door telkens dezelfde knutselopdracht te maken leren kinderen hun knutseltechnieken verder te ontwikkelen. Daarna moeten ze echter ruimte krijgen om met die technieken te experimenteren en hun creativiteit te vergroten.

 

Knutselmaterialen: Kalfje knutselen

Veel gebruikte knutselmaterialen zijn:

- papier en karton;

- vouwblaadjes;

- hout en kurk;

- wol, garen, touw en textiel;

- piepschuim en schuimrubber;

 

Soorten gereedschap:

- (kleur)potloden en gum;

- verf;

- (wasco)krijt;

- stiften;

- hobbyschaar;

- hobbylijm;

- prikpen en bijbehorende priklapliniaal.

 

Veilig knutselen

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat hulpmiddelen veilig gebruikt worden. Zie hier een aantal veiligheidtips: Veilig knutselen.

 

Voorbeeld knutselwerkjes

Op deze website zijn veel leuke knutselvoorbeelden te vinden. Alle voorbeelden worden stapsgewijs uitgelegd met behulp van tekst en afbeeldingen. Een voorbeeld zou eigenlijk alleen moeten worden gebruikt om nieuwe technieken uit te leggen en knutselvaardigheden aan te leren. Daarna zal de creativiteit het moeten overnemen...

 

Voorlezen en knutselen

Maak je knutselopdracht extra leuk door eerst een bijpassend verhaal (voor) te lezen. Knutsel je vriendjes uit de meest populaire voorleesboeken. Voorlezen en knutselen: een complete (les)activiteit: Voorleesverhalen.

 

⇧ Advertenties ⇩